Lisää Seibukan historiaa

Kirjoittanut Jeff Nagata (Suom. Kim Mitrunen)

Lisää seibukan historiaa

Historian tarkastelua

Viimeisinä vuosina monet kirjat ovat yrittäneet selittää ja tuoda palasia yhteen Okinawan karaten historiasta ja sukupuusta. Muutamia suuria okinawalaisia mestareita on aika jättämässä taakseen. Tulevat sukupolvet luultavasti kieltävät ne historialliset tosiasiat, jotka liittyvät näihin suurin karatekoihin ja heidän menneisyyteensä, koska osa asiaan liittyvästä tiedosta, joita kirjat esittävät, ovat virheellisiä. Voimme ainoastaan toivoa ja uskoa olevan totta sen, mitä olemme lukeneet ja kuulleet muiden kertovan. Onneksi on olemassa yhä sellaisia suuria okinawalaisia karatekoja, jotka kuuluvat siihen sukupolveen, jotka muistavat 1940-luvun ja aikaisemmat suurmestarit. Eräs näistä herrasmiehistä on hanshi Zenpo Shimabukuro (Judan/10. dan), Kansainvälisen Seibukan Karate-do Liiton pääopettaja ja suurmestari Shimabukuron Seibukan Sukunaihayashi tyylin perustajan poika. Hanshi Shimabukuro on evästänyt minua korjatakseni ne muutamat väärinkäsitykset, jotka ovat liittyneet hänen isäänsä Zenryo Shimabukuroon, häneen itseensä ja Seibukaniin (Sukunaihayashi). Tarkoituksena on tuoda julki ne tosiasiat, jotka Hanshi Shimabukuro on halunnut korjata niille kaikille karatehistorian tutkijoille, jotka etsivät tietoa “juuristaan” ja/tai linjasta liittyen suoraan Shimabukuron perheeseen ja Seibukaniin. Seuraava informaatio on saatu perusteellisessa haastattelussa Hanshi Shimabukuron kanssa, kirjoitettuna niin vähän muutettuna kuin mahdollista. Minä toimin avustajana niin paljon kuin osasin, sillä aikaa kun Shihan Jamal Measara, joka on perehtynyt erittäin syvästi okinawalaisten taistelutaitojen historiaan, kysyi avainkysymykset liittyen kirjallisuuden väittämiin Seibukan karatesta ja Sukunaihayashista, jotka ovat Zenryo Shimabukuron perheen perintö.

Faktat Seibukanin katoista:

Zenryo Shimabukuro harjoitteli Kyan Chotokun alaisuudessa kymmenen vuoden ajan ja oppi katat Seisan, Ananku, Wansu, Passai, Gojushiho, Chinto, Kusanku ja Tokumine no Kun.

Zenpo Shimabukuro ja Zenji Shimabukuro (Zenpo Shimabukuron serkku), harjoittelivat suurmestari Chozo Nakaiman luona hetken ja oppivat katat Pinan 1-5, Naihanchi 1-3, Jion ja Passai Guwa. Zenryo Shimabukuro kehotti heitä viettämään aikaa harjoitellen hänen kanssaan, ja niinpä heidät muodollisesti esiteltiin Chozo Nakaimalle, joka heidät hyväksyi.

(Suomentajan huomio: Chozo Nakama sensei oli Chosin Chibana sensein lähioppilas ja Shimabukuro-perheen perheystävä. Myös Chosin Chibana sensei ja Zenryo Shimabukuro sensei olivat läheisiä. He usein esiintyivät yhdessä, Chibana edustaen Anko Itosun ja Zenryo-sensei Kyan Chotokun karatea)

Faktoja, liittyen toisiin opettajiin, jotka ovat väittäneet harjoitelleen suurmestari Zenryo Shimabukuron alaisuudessa :

Vihje: Ennen kuin jatkat lukemista, on minun valaistava ero termien “harjoitelleen” ja “opetelleen” välillä. Hanshi oli timantinkova tässä asiassa, koska hän uskoo, että tästä asiasta monet väärinkäsitykset ja väärät informaatiot tulevat. Ollaksemme tarkkoja tässä artikkelissa “harjoitellut” tarkoittaa henkilöä, joka on harjoitellut luokan ja Sensein kanssa lähes päivittäin. Tämä tarkoittaa, että oppilas oppi muutakin kuin katojen liikkeitä, osallistuen myös kihoniin, kumiteen, kataan ja kaikkeen muuhun, mitä voisi odottaa normaalissa dojo ilmapiirissä harjoiteltavan. “Opetellut” tarkoittaa puolestaan, että henkilölle opetettiin katoja, mutta ei juuri mitään muuta. Hanshi Shimabukuron mukaan tällaista tapahtuu paljon Okinawalla, ja hän on itsekin ollut todistamassa, kuinka jotkut ovat tulleet opettelemaan kataa, ei bunkaita.

Lista senseistä, jotka “väittävät harjoitelleen” ja vetävät linjansa monissa kirjoitetuissa lähteissä suoraan suurmestari Zenryo Shimabukuroon:

Isamu Tamotsu.

Harjoitellut. Harjoitteli Seibukan Hombu dojolla ainoastaan 6 kk. Hanshi Shimabukuron mukaan hänellä ei ollut karatetaustaa ennen tuloaan Hombu dojolle (hänellä luultavasti oli kokemusta judosta). Oppiakseen Tokumine No Kunin Tamotsu esiteltiin Zenryo sensein toimesta Joen Nakazatolle. Hanshi Shimabukuron mukaan Tamotsu ei harjoitellut Joen Nakazaton alaisuudessa karatea. Kerran suurmestari Zenryo Shimabukuro ja hänen poikansa Zenpo matkustivat Etelä-Kyushulle ottaakseen osaa turnaukseen. Tällä matkalle he vierailivat Isamu Tamotsun luona. Hanshi Shimabukurolla on muutamia vanhoja kuvia Tamotsusta ja suurmestari Zenryosta, jotka toivottavasti voimme joskus julkaista internet sivuillamme.

Shian Toma

Ei harjoitellut eikä opetellut kataa suurmestari Zenryo Shimabukuron alaisuudessa vaan hän harjoitteli Seiki Toman alaisuudessa.

Fusei Kise

Ei harjoitellut eikä opetellut suurmestari Zenryo Shimabukuron alaisuudessa. Hän opiskeli Shuzen Maeshiron alaisuudessa. Shuzen Maeshiro harjoitteli kataa Zenryo Shimabukuron kanssa, mutta ei muodollisesti harjoitellut Hombu dojolla.

Katsuhide Kochi

Harjoitteli myös Shuzen Maeshiron alaisuudessa, ei harjoitellut eikä opetellut kataa suurmestari Zenryo Shimabukuron alaisuudessa.

Korjauksia muutamiin kirjoittettuihin totuuksiin suurmestari Zenryo Shimabukuroon liittyvistä organisaatioista tai liitoista.

Chubu Shorin-ryu

Tämä nimi on sekoitettu kirjallisuudessa ja se on listattu olemaan “tyyli” yhteydessä Shimabukuro-perheeseen. Chubu ei ole Shorin-ryu tyyli, vaan se oli organisaatio, joka perustettiin 1967. Chubu tarkoittaa keskustaa tai keskusaluetta. Liitto perustettiin samoihin aikoihin kuin Zen Okinawa Karate-do Renmei perustettiin. Silloin oli useita Shorin-ryu kouluja, jotka jaettiin eri alueisiin. Chubu sisälsi Shorin-ryu koulut Kadena, Okinawa City, Gushikawa ja Chatan. Nämä kaikki paikat sijaitsevat Keski-Okinawalla. Chubu Shorin-ryuta johti Zenryo Shimabukuro. Nambu Shorin-ryu sisälsi eteläiset Shorin-ryu koulut ja sitä johti Joen Nakazato. Muilla tyyleillä, kuten Goju-ryu, Matsubayashi-ryu, Kobayashi, oli erilliset organisaatiot liiton sisällä. Hanshi Shimabukuro toi esille erään mielenkiintoisen kohdan mainitessaan, että suurmestari Zenryo Shimabukuro oli avainhenkilö Zen Okinawa Karate-do Renmein luomisessa.

Miksi Seibukan erosi Zen Okinawa Karate-Do Renmeistä?

Elokuussa 1981, Zenpo Shimabukuro, Shoshin Nagamine, Seikichi Higa, Eiichi Miyazato ja Yuchoku Higa erosivat Zen Okinawa Karate-do Renmeistä ja muodostivat Okinawa-Ken Karate-do Renmein. Tämä tehtiin liittymiseksi Zen Nippon Karate-do Renmeihin, josta puolestaan johtui asettuminen Japanin urheiluliiton alaisuuteen. Ensisijainen syy tähän oli saada Okinawan Karate tunnustetuksi kansalliseksi urheiluksi. Ensimmäinen puheenjohtaja oli Shosin Nagamine ja nykyinen on Katsuya Miyahira.

Tämän liiton lisäksi Seibukan kuuluu myös Okinawa Ken Karate-Do Rengoikaihin. Tämän organisaation sisällä on myös osasto, joka ainoana järjestönä tunnustaa ja vahvistaa alkuperäistä ja traditionaalista okinawalaista karatea. Tämän osaston nimi on Okinawa Dento Karate Kobudo -järjestö, jonka nykyinen puheenjohtaja on menestyvä liikemies Tensei Taba. Varapuheenjohtajina toimivat Nakazato Shuguro ja Katsuya Miyahira. Teknisessä komiteassa vaikuttavat Seikichi Higa, Zenpo Shimabukuro, Tsutomo Nakahodo, Ikken Tokashiki, Nakamoto Maeshiro ja Isamu Arakaki. Vanhoina neuvonantajina toimivat Shoshin Nagamine ja Meitoku Yagi.

Tämän artikkelin tarkoituksena oli vastata kysymyksiin Seibukanin linjasta ja historiasta. Kysymyksiä voi lähettää sähköpostiimme ja voimme avustaa tutkimuksissanne ja/tai halutessanne ottaa yhteyttä Hanshi Shimabukuroon tiedusteluihin liittyen. Kiitoksia mielenkiinnostanne.

Jeff Nagata

Suomennos, Kim Mitrunen

(Suom. huom. Kirjoitusajankohdan jälkeen Shoshin Nagamine ja Eiichi Miyazato ovat poistuneet keskuudestamme)